Växjö


Växjö var under medeltiden en riktigt stor handelsplats. Gränsen till Danmark gick inte långt ifrån staden under den tiden då Sverige inte styrde över Skåne och Blekinge. Gränsstäder har alltid stor handel. Så är det än idag. Städer som till exempel Strömstad i dagens Sverige lever gott på handeln mellan Svenskar och Norrmän. Växjö förblev en stor handelsstad och marknaderna här var livliga fram till dess Freden i Roskilde gjorde att gränsen till Danmark flyttades. I och med denna fred fick Sverige ta hand om Skåne och Växjö blev en stad som stagnerade.

Intressant i Växjö och hela Småland var den stora mängd människor som emigrerade till Amerika under första hälften av förra seklet. Emigrationen hade börjat redan under 1800-talet och då under mycket svåra förhållanden. Många människor överlevde inte den långa båtresan över Atlanten. I Växjö finns idag ett museum som kallas Utvandrarnas hus. Här berättas mycket om den stora utflyttningen av smålänningar under denna tid. Huset ligger placerat på Wilhelm Mobergs gata. Detta passar mycket väl eftersom Wilhelm Moberg också var smålänning. Han föddes i ett fattigt torparhem och han hade stora planer på att emigrera till det fantastiska landet i väster han också. Han fick vid ett tillfälle till och med en biljett till överresan, men han ändrade sig och stannade i Sverige då han såg hur ledsen hans mor blev. Hon ville inte förlora ännu ett barn. Tre av Wilhelm Mobergs syskon hade tidigare dött. Wilhelm skrev dock om utvandringen i sina fyra romaner Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista Brevet Hem.

Glasriket

Utvandringen är starkt förknippad med Småland och Växjö och så är också glaskonsten. Här, i närheten till de stora skogarna i Småland växte en mängd glasbruk upp. Skogarna behövdes då det går åt mycket ved att värma ugnarna för att smälta glaset. Det finns idag ett stort område som heter “Glasriket” och detta är ett bra tips på en utflykt då man vistas i Växjö. I glasriket kan man se de stora glasbruken Kosta, Boda och Orrefors. Här finns också en mängd andra mindre glasbruk. Det finns totalt 15 verkstäder att besöka. Här kan man se dagens duktiga glaskonstnärer tillverka glas och man har också möjlighet att köpa deras produkter.
Copyright © AM Sökmotorkonsult, Kontakt