Västerås


Västerås är en stad som i långa tider varit känd som ”gurkstaden”. Det är ett lite lustigt smeknamn på en stad men det kommer sig av att man i trakterna kring Västerås länge har odlat gurka. Västeråsgurkan har odlats här sedan 1700-talet. Nu är det väl inte gurkan man åker till Västerås för att se. Här finns mycket att uppleva och i Västerås hittar man faktiskt Sveriges femte högsta byggnad. Skyskrapan ”Skrapan” ligger i centrala Västerås och den är hela åttio meter hög. I denna byggnad hittar man också Sveriges högst belägna cocktailbar. Här kan man sitta med en god drink och ha en underbar utsikt över Västerås med omnejd. Västerås är en mycket gammal stad och många gamla byggnader har också bevarats. I området kring Domkyrkan kan man se många gamla hus byggda på den tid då man knuttimrade sina stugor. Domkyrkan i Västerås är mycket vacker och det man ofta vill se när man stiger in i kyrkan är den sarkofag där Erik XIV ligger begravd. Den första kista kung Erik lades i var en enkel kista av trä. Denna kista var också för liten för Erik vilket gjorde att man var tvungen att kapa av hans ben för att han skulle få plats. Mellan Domkyrkan och Gymnasiet i Västerås ligger en vacker botanisk trädgård. Här kan man se många olika växter och överallt finns små fina skulpturer. En av skulpturerna är skapad av Anders Zorn.

I början av juli varje år invaderas Västerås av raggare och andra människor som är intresserade av bilar. Här anordnar då ”Power Big Meet”. Detta evenemang är en mycket stor utställning av bilar. Här kan man få se tiotusentals bilar och det är mycket trevligt att vandra runt och tala med andra motorintresserade människor. Varje kväll under eventet cruisar sedan dessa bilar runt i Västerås och bilparaden kan tyckas ändlös.

Västerås hamn är mycket stor och anses vara nordens största insjöhamn. Västerås ligger mycket lägligt till för omlastning av råvaror från gruvorna i Bergslagen. Detta gör att hamnen i Västerås har varit en mycket viktig hamn under lång tid. Idag besöks hamnen också av många turister som kommer till staden sjövägen. Gästhamnen är mycket stor och ifrån hamnen kan man också åka med sightseeing-båtar för en rundtur på Mälaren. I området kring hamnen finns många restauranger och serveringar vilket gör att många människor varje dag rör sig vid hamnen.

Den som tycker om att bada finner många fina badstränder i Västerås. Här finns också ett fantastiskt badhus kallat Kristiansborgsbadet. I detta bad kan man, förutom att bada och simma, också besöka en fin relaxavdelning. Som kuriosa kan nämnas att man här kan få prova på ett riktigt romerskt bad. Detta bad går till så att man omväxlande värmer upp och kyler ned huden. Däremellen behandlas huden med spabehandling. Detta är en härlig upplevelse för kroppen.
Copyright © AM Sökmotorkonsult, Kontakt