Sevärdheter


Sverige har så mycket vackert att presentera för sina turister att det nästan är svårt att veta var man skall börja. Naturligtvis har de stora städerna enormt mycket av skönhet att erbjuda. Göteborg får varje år mängder av besökare genom att Lisseberg är beläget här. På samma vis får Stockholm många turister tack vare Skansen och Stockholms slott bland andra sevärdheter i vår vackra huvudstad. Det man kanske inte alltid tänker på är alla de fantastiska sevärdheter man kan hitta ute i landet. En sådan är det spektakulära Ishotellet i Jukkasjärvi utanför Kiruna. Varje år smälter denna skapelse ned och varje år får man bygga upp det igen. Men, det är det väl värt för Kiruna eftersom det varje år kommer stora mängder turister till staden för att uppleva kylan i ett isigt hotellrum eller en isig bar. Det är fantastiskt att man har förstått värdet av snö, is och kyla och skapat en så stor turistattraktion.

Andra stora sevärdheter i Norrland är det mycket snälla men mycket stora Storsjöodjuret i Storsjön i Jämtland. Det kan verkligen vara värt att göra en liten tripp till Östersund. Vem vet, man kan ju ha turen att få se det vackra djuret. Det finns flera vittnesmål från människor som sett det och de säger alla samstämmigt att det var en stor upplevelse. Om man besöker Örnsköldsvik skall man försöka hinna med en tur till Ulvön. Denna ö är fantastiskt vacker och på sommaren sjuder den av liv. Det tar en liten stund att åka båt, men det är också en mycket sevärd resa. På väg ut till Ulvön passerar man bland annat Mjältön och Trysunda. På Ulvön kan man vandra omkring på ön och se hur det ser ut i Norrbyn och Sörbyn. Tyvärr bort det inte många bofasta människor här, men byarna är underbara och påminner om Bullerbyn i Astrid Lindgrens sagor. I Ulvö hamn har man två stycken restauranger att välja mellan när man vill få sig en bit mat och här finns också några små affärer.

När man sedan reser söderut i Sverige kommer man till sådana orter som Stockholm, Uppsala och Göteborg. Här finns så mycket att se att det inte är lätt att plocka ut de verkliga smultronställena. Uppsala är kanske en personlig favorit. Staden är helt underbar med sina många vackra byggnader, den fantastiska Domkyrkan och Uppsala Slott. Ett besök till denna stad är verkligen att rekommendera och om man kan skall man resa till Uppsala under våren. Den spektakulära “Forsränningen”, då studenter försöker överleva färden nedför Fyrisåns forsar, är en härlig upplevelse. Då är det verkligen fest i den anrika staden. Stockholm har naturligtvis också mycket vackert att erbjuda och Gamla stan och Stockholms slott är de stora magneterna. Hela Stockholm är egentligen mycket vacker eftersom här finns väldigt många mycket vackra byggnader, men gamla stan är nog i alla fall höjdpunkten. Det känns verkligen som att man tagit ett stort kliv tillbaka till medeltiden när man vandrar på de kullerstensbelagda trånga gränderna. Göteborgs största attraktion är Liseberg och här kan man förlusta sig en hel dag utan att hinna med alla åkattraktioner. Det gäller bara att försöka hålla magen kvar på sin rätta plats.

I södra Sverige är det väl Malmö som är den stora turiststaden. Staden sjuder av liv och känns nästan lite kontinental. Här kan man, om man vill, trampa sig fram i små trampbåtar i kanalerna och uppleva Malmö ur ett litet annorlunda perspektiv. En stor attraktion är det fantastiska bostadshuset som snurrar sig uppåt himlen och kallas “Turning Torso”. Andra spännande städer i södra Sverige är Borås med sitt stora Knalleland och Djurpark och Jönköping med den fantastiska ön Visingsö alldeles i närheten. Helsingborg är den allra bästa staden att besöka om man är intresserad av att bada i havet. Kustremsan kring staden är fantastiskt skön och här ligger många mycket fina badstränder. Man skulle kunna kalla trakten kring Helsingborg för Sveriges riviera. Här ligger också det vackra slottet Sofiero.

Det finns så fantastiskt många sevärdheter i Sverige och det gäller att man tar sig tid att utforska det egna landet. Var och en kommer att finna sina smultronställen och varje stad i landet har något sevärt eller en upplevelse att erbjuda turisten. Man bör ta sig tid att fundera över om kanske inte semestern i år skall tillbringas i någon av alla våra underbara Svenska städer.


Copyright © AM Sökmotorkonsult, Kontakt