Örnsköldsvik


Örnsköldsvik har tidigare inte varit en stad norrlandsturisten så gärna åkt till. I Norrland har hellre Kiruna, Sundsvall eller Umeå varit de populäraste orterna att semestra i. Det har dock på senare år skett en förändring. Örnsköldsvik har börjat satsa på turismen och det har till exempel varit enklare att ta färjan över till Ulvön.

Ulvön

Ulvön är ett fantastiskt fiskeläge i Örnsköldsvik. Denna ö ligger en bra bit ut i Örnsköldsviks skärgård. Det tar mellan en eller två timmar att nå ön med färja beroende på vilken tur båten kör. Ibland går båten in i Trysunda på sin väg till Ulvön och då tar det längre tid. På väg ut till Ulvön passerar man Mjältön. Denna ö är berömd eftersom det är den högsta ön i Sverige. Det bor ingen människa på Mjältön och den har heller inte tidigare varit bebodd.

Sommaren 2009 satsade Örnsköldsvik på många fler båtturer ut till Ulvön. Detta var positivt för turisten som på så vis lätt kunde åka ut och också hem från ön på en och samma dag. Det finns många möjligheter att övernatta på Ulvön. Här finns hotell, vandrarhem och också en stugby. Men, om man inte vill spendera för lång tid på Ulvön är det bra att kunna komma hem samma dag.

På Ulvön finns mycket att upptäcka. Vanligen stannar turisten i hamnen där det finns många restauranger och små affärer. Här kan man strosa omkring bland de, för norrland mycket typiska, små fiskestugorna. Den lilla byn är mycket vacker med en mycket gammal kyrka i centrum. Man bör ta sig tid att gå in i kyrkan för här är väldigt många vackra målningar på väggarna. Men, det finns mycket mer att upptäcka på Ulvön. Mitt på ön ligger de två små byarna Sörbyn och Norrbyn. Här finns någon bofast, men de flesta som äger hus i byarna är sommargäster.

Paradisbacken

Nästan mitt i centrala Örnsköldsvik ligger ett berg som heter Varvsberget. Detta berg är hela 150 meter högt och när man väl kommit upp på toppen har man en häpnadsväckande utsikt över staden. Varvsberget är också ett landmärke i Övik (som staden gärna kallas av invånarna) eftersom det här ligger en mycket vacker hoppbacke. Denna kallas Paradiskullen eller Paradisbacken.

Örnsköldsviksborna har alltid varit mycket sportintresserade och backhoppning har varit ett av de stora intressena inom sportvärlden. Denna hoppbacke har funnits länge och de senaste åren har avslutningen på backen byggts på pelare över den delen av staden. Det ser nästan lite kusligt ut att slänga sig ut för denna stora backe och nästan landa över hustaken.

Ishockey

Ett annat stort intresse hos Öviksborna är Ishockey. Staden har ett hockeylag som heter MoDo. Detta kommer sig av att massafabriken Mo och Domsjö en gång i tiden sponsrade laget. Naturligtvis är det som för alla andra hockeylag på elitnivå att det går lite olika bra mellan åren, men Öviksborna är duktiga på att stötta sitt hockeylag såväl i framgång som i motgång. En stor ny hockeyarena har byggts de senaste åren. Denna heter Swedbank Arena på grund av att Swedbank är med och sponsrar bygget. Denna arena ligger otroligt tjusigt belägen i Örnsköldsviks hamn. Här har stadens ungdomar de allra bästa förutsättningar att utvecklas i sitt hockeyspel. Här har Örnsköldsviks invånare också en härlig hall att besöka då det är dags att heja fram sitt lag till vinst vid hemmamatcherna.

Campingar i Örnsköldsvik

Svenskarna är ett folk som är duktig på att åka ut med husvagn, och runt omkring i Sverige så finns det massor av vackra campingplatser, och varför åka på utlandresor när vi har så mycket fina att uppleva på hemmaplan. Ta en eller ett par veckor att utforska Höga Kusten, denna pärla i Sverige. Här hittar du dramatisk natur med klippor som reser ur havet och skog i närheten.

Kommer du söder ifrån så passerar du Skuleberget på vänster hand, ett massivt berg som sträcker sig nästan så långt att du måste stanna upp för att se toppen. Stanna till, ta en kopp kaffe och om du har lust så klättra upp till rövargrottan och njut av utsikten. När du kommit ner på fast mark åker du vidare mot Örnsköldsvik, här kan du bada på Paradisbadet och kolla in den imponerande hoppbacken som fått sig ett ansiktslyft i och med att Bottnina banan byggdes.

Nu börjar det bli kväll, så du fortsätter norr ut och åker 18 kilometer så bokar du in din husvagn på Mosjö Camping som ligger vackert belägen vid Mosjön, här finns verkligen möjlighet till avkoppling. Det finns även stugor att hyra om du inte kommer med husvagn.
Copyright © AM Sökmotorkonsult, Kontakt