Helsingborg


Helsingborg är inte staden där man bara hoppar på färjan för att ta sig över till Danmark. Helsingborg är en stad där man verkligen bör fundera över att spendera en weekend eller ännu fler dagar. Här är mycket vackert och det finns mängder av attraktioner att ta del av.

Helsingborg brukar kallas den gröna staden. Här finns otroligt många parker och strövområden för motion och rekreation. Den allra största sevärdheten är nog Sofiero slott. Detta slott uppfördes av kung Oskar II och hans frun Sofia av Nassau. Dessa ville ha ett ställe att semestra på och man trodde att den fuktiga luften vid kusten skulle hjälpa fru Sofia som var lite sjuklig. Den som man har att tacka för den otroligt vackra slottsparken är dock inte denne kung utan Gustav VI Adolfs fru Margareta av Connaught. När de tog över slottet var det något förfallet. De restaurerade det och fru Margareta, som var uppväxt i de vackra engelska parkerna, började arbeta med att anlägga Sofiero slottspark. Idag är denna park en prunkande miljö och här har man fokuserat på de underbara rhododendron-buskarna. Dessa trivs mycket bra i den typ av klimat man har i Helsingborg och i parken finns mer än trehundra sorters rhododendron.

Det finns ytterligare två mycket vackra strövområden som ligger mycket centralt i Helsingborg. Det är de två skogarna Pålsjö skog och Bruces skog. Pålsjö skog är ett naturreservat och här finns mängder av vandringsleder och grillplatser. Växtligheten består till stor del av ädelträd. Här finns områden med Ek och Bok. Under våren är hela Pålsjö skog vit av vitsippor. Det är mycket vackert. Bruces skog har fått sitt namn därför att en man vid namn Sven-Ingvar Bruce testamenterade en stor mängd pengar till Helsingborgs stad att användas till att skapa områden för invånarnas rekreation. Bruces skog är hela 200 hektar stort.

En mycket stor anledning att semestra i Helsingborg är alla de härliga badplatser som finns efter den långa kuststräckan. Här kan man välja mellan finkorniga sandstränder och stränder med klippor. Överallt går långa bryggor ut i havet. Mitt inne i staden ligger en badplats som heter Järnvägsmännens brygga. Detta namn har badplatsen fått på grund av att de män som jobbade på järnvägen passade på att ta sig ett dopp på rasterna de hade. Denna badstrand består av en stor brygga av trä. I området kring Järnvägsmännens brygga finns på sommaren en hel del restauranger. Det går även att bada här på vintern i och med att ett kallbadhus vid namn “Kallis” anlagts i närheten av bryggan.

Den som är intresserad av att spela golf kan nog inte hitta ett bättre område i Sverige för golfspelande än den här nordöstra delen av Skåne. Här finns inte mindre än ett trettiotal golfbanor. Det är inte långt att åka från en golfbana till en annan. Några av dem är nya golfbanor som till exempel Lydinge golfbana med 18 hål som invigdes år 2004. Här finns också en del banor där man spelat golf sedan 1800-talet. På sanddynorna utefter kusten ligger Helsingborgs golfklubbs anrika 9-hålsbana där man spelat golf under hela 1900-talet.
Copyright © AM Sökmotorkonsult, Kontakt