Lysekil


Lysekil är en fantastiskt sommarstad. Den lilla fiskebyn på västkusten har blivit ett riktigt turistcentra under det ljusa halvåret. Lysekil ligger i mitten av det vackra Bohuslän. Detta område har faktiskt i många år lyckats kamma hem vinsten som barns och barnfamiljers favoritställe att semestra på. Det är inte svårt att förstå. Här är en underbar natur med härliga klippor och små vikar där man kan finna sina egna favoritplatser att sola och bada på. Här kan man också finna massor att göra för den som vill aktivera sig lite på semestern.

Akvarium

Lysekil har ett helt fantastiskt besöksmål. Detta heter Havets Hus och här kan man se mängder av olika djur och fiskar som finns i farvattnen utanför Lysekil. Här finns ett akvarium som är enormt stort och som kallas “tunnelakvariet”. Här går man i en tunnel av glas och ser fiskarna simma omkring vid sidan och över huvudet. Det är helt fascinerande och uppskattas väldigt av barnen. Här kan man få se hajar och stora rockor. Lite skrämmande känns det faktiskt. Man undrar om glasväggarna skall hålla eller om man skall bli översköljd av det salta havet. Här finns naturligtvis också våra mer vanliga fiskar såsom kolja, torsk och makrill. En lite fulare fisk man kan få se i Havets Hus är Havskatten. Den ser nästan lite farlig ut med sin stora mun och vassa huggtänder. Om man kan bortse från utseendet hos denna fisk är den mycket delikat att äta.

Om man inte känner för att bara gå och titta på fiskarna kan man följa med någon av de många båtar som skeppar turister ut på havet för att fiska. Här kan man välja vad man vill fiska, men ofta får man fiska det som är lämpligt att fiska för årstiden. Vissa perioder är det lämpligt att dra upp sill och vid vissa årstider kan man till och med få chansen att fånga en Pigghaj. Under fisketurerna ute till havs kommer man säkert att se sälar. Dessa har vissa favoritklippor där de brukar ligga och vila i solen.

Kyrkan

Lysekils kyrka är det stora landmärke man ser då man anländer till staden både från land eller från vatten. Kyrkan är mycket vacker och den reser sig cirka etthundra meter över havet. Den känns enorm i den lilla staden Lysekil. Kyrkan byggdes i början av 1900-talet och är tillverkad av den för Bohuslän så typiska graniten. Denna granit var också en gång i tiden en stor källa till inkomster för de människor som bodde i Lysekil och Bohuslän. Denna speciella bohusgranit höggs i området och såldes sedan över hela Sverige. Vid sidan av sillfisket var detta en stor industri, men idag bryts ingen granit i området. Idag är Lysekil framförallt en turiststad och varje år strömmar många människor hit för att spendera en skön semester vid havet.
Copyright © AM Sökmotorkonsult, Kontakt