Luleå


Idrott

Luleå är en stad där invånarna är mycket intresserade av olika sporter. Här finns några lag som verkligen lyckats placera sig på Sveriges idrottskarta. Luleå Hockey är ett lag som är välkänt för de flesta svenskar. Detta Hockeylag har lyckats mycket bra genom tiderna och de får ofta spela slutspel i ishockey. Luleåborna är mycket starka supportrar till hockeylaget. Idag har Luleå en nyinvigd hockeyarena som kallas Coop Arena. Här fostras många unga hockeyungdomar i Luleå.

En annan idrottsgren där Luleå ungdomar är framgångsrika är basket. Här finns basketlagen Plannja basket och Luleå basket. I många år har Plannja basket varit dominerande på basketarenorna och de har tagit hem SM-titeln i många år.

Det stora intresset för idrott har gjort att det idag finns ett idrottsgymnasium i Luleå. Många unga människor från hela Sverige väljer därför att utbilda sig i Luleå. Den huvudsakliga inriktningen på idrottsstudier är av förklarlig anledning ishockey och basket. Eftersom Luleås idrottsliga gymnasium är mycket populärt bland ungdomar bor många unga människor i Luleå. Det är ofta positivt för de städer som lyckas dra till sig unga människor. Gamla människor är ofta nöjda som det är och har ett naturligt motstånd mot förändringar. Unga människor å andra sidan är ofta mycket positiva till förändringar i stadsbilden och utbudet av nöjen. Detta gör att städer med stor del unga människor ständigt utvecklas och nya projekt dras igång. Detta är också fallet för Luleå. Här finns många restauranger och klubbar och nattlivet sjuder av aktiviteter.

Klicka här för att boka hotell i Luleå: Hotell Luleå


Kyrkstaden

Luleå har förstått värdet i att spara och vårda den gamla kulturen och här finns en gammal kyrkstad som är mycket välbevarad. Gammelstads kyrkstad uppvisar en vacker gammal kyrka och byn kring denna och här finns mängder av aktiviteter att delta i under sommaren.

Det var mycket vanligt att kyrkstäder växte upp i Norrland lång tid tillbaka. Detta berodde på att människorna bodde mycket långt från varandra. Norrland har enorma vidder och en vildmark som inte alltid har varit lätt att resa i. När människorna förr skulle till kyrkan för bröllop, dop, begravningar eller bara för att delta vid söndagsgudstjänsten fick de resa lång väg till fots eller kanske med häst och vagn. Det var för det mesta inte möjligt att hinna med att ta sig från och till kyrkan på samma dag varför resenärerna och kyrkobesökarna fick övernatta vid kyrkan. För att kunna göra detta byggdes små stugor runt kyrkorna där människorna kunde härbärgeras då de besökte kyrkan. Dessa små stugor var alltså privatägda och de flesta är det än idag.

I och med att staden Luleå skulle anläggas bestämde man sig att göra det närmare kusten. Kyrkstaden, där människorna tidigare bott, blev då i folkmun kallad för den gamla staden. Därav namnet Gammelstads kyrkby. Som tur är förföll inte den gamla staden utan den bevarades för eftervärlden. Detta har gjort att kyrkbyn i Luleå är bland de bäst bevarade i Sverige och att den utan tvekan är en av Luleå stads största attraktion.
Copyright © AM Sökmotorkonsult, Kontakt