Kiruna


Kiruna är egentligen så placerat i Sverige att väl egentligen ingen vettig människa skulle bege sig dit. Det är mycket långt från alla andra städer och staden ligger mitt inne i vildmarken. Här finns ingen kust där man kan resa ut över havet. Det är också mycket långt från södra Sverige. Också människor som redan bor i Norrland tycker att Kiruna ligger väldigt långt bort. Inte desto mindre har Kiruna blivit en ort som verkligen måste kallas turistmagnet. Kanske är det just vildmarken som lockar. Samerna och deras kultur har satt sina spår i hela Kiruna med omnejd. Här finns enorma vidder orörd natur och många reser kanske till Kiruna för att få en chans att bese Sveriges högsta berg Kebnekaise. Kiruna har några riktigt stora besöksmål; Ishotellet och Kebnekaise. Utöver dessa finns mängder av små utflykter att göra och det finns så mycket att få uppleva. Att åka skoter är naturligtvis något som intresserar de flesta turister och det finns möjlighet att med utgångspunkt från Kiruna göra skotersafaris. En av dessa skoterleder går ända till Treriksröset.

Jukkasjärvi

Denna lilla ort, med bara ett hundratal invånare, en bit utanför Kiruna har verkligen hamnat på turisternas karta. Här finns nämligen Ishotellet. Denna märkliga och för turister så exotiska skapelse började som en enkel liten iglo för i slutet av 1900-talet. Den eller de som fick idén att varje år bygga upp ett isigt hotell i Sveriges lappmarker fick verkligen en snilleblixt. Hit vallfärdar varje år mängder av turister. Upplevelsen är enorm och man kan till och med få sova i is-hotellrum utan uppvärmning. Här är det verkligen tal om isig upplevelseturism. Detta uppskattas mycket av turister från Europa och även de från turister från Sverige som letar sig hit.

En annan fascinerande upplevelse på ishotellet är att kliva in i “the Absolut Ice bar”. Denna bar är också skapad av is och här kan man se hur samarbeten kan skapa fantastiska uppfinningar. Samarbetet i det här fallet gäller det mellan Ishotellet och den svenska spritsorten “Absolut vodka”. Detta är genialt och i denna bar kan man sitta och smutta på sin drink gjord på absolut vodka.

Som om det inte skulle vara nog med detta finns i Jukkasjärvi också Sveriges enda rymdstation Esrange. Härifrån skjuts en massa satelliter upp i rymden och man har planer på att låta turister få fara upp i rymden med rymdraketer. Det kommer naturligtvis att bli den ultimata semesterresan, men det är nog inte många som kommer att ha råd med en sådan semester. Men, man vet aldrig vad som händer i framtiden. Kanske det kommer att bli överkomliga priser allteftersom utvecklingen går framåt.
Copyright © AM Sökmotorkonsult, Kontakt