Intressant


Här skriver vi om sådant som är speciellt intressant i Sverige. Här kan man hitta ibland små, men ändå mycket sevärda, intressanta besöksmål. Jämtland kan bjuda på några intressanta sevärdheter. Här kan man, om man har väldigt mycket tur, få se det berömda Storsjöodjuret. Jämtland är också intressant på så vis att det egentligen är ett eget land i Sverige. Jämtland har sin egen flagga, sin egen president och sitt eget språk. Idag heter Jämtlands president Evert Ljusberg.

Något som också är intressant i Sverige, om vi håller oss kvar i Norrland, är Kiruna. Denna stad vore egentligen ingen stad längre om vi skall se till förutsättningarna. Här har vi en stad mitt inne i vildmarken. Kiruna ligger så långt från Europa man kan komma nästan. Härifrån borde ungdomarna ha flytt söderut och staden befolkas av enbart gamla människor. Så är inte fallet. Här finns en enorm entreprenöranda och staden sjuder av liv. Den kalla och bistra vintern har man gjort till en turistattraktion. Här bygger man varje år upp sitt Ishotell och varje år blir det bara större och turisterna vallfärdar till staden. Här kan man ta en Absolut drink i "the Absolut Ice bar" och övernatta i ett is-hotellrum som inte håller många plusgrader. Det är verkligen intressant.

Om vi reser söder ut kommer vi till staden Växjö som har en mycket intressant turisattraktion i sin närhet. Här ligger Glasriket. Detta rike besöks varje år av mängder av turister. I Glasriket kan man besöka inte mindre än 15 verkstäder där man arbetar med glas. Här finns de mycket berömda glasbruken Kosta, Boda och Orrefors och här kan man köpa vackert glas och se stora konstnärer arbeta med Sveriges stora exportprodukt.

Vid västkusten, i Lysekil, finner vi något mer intressant. Den som är fiskeintresserad kan här följa med fiskebåten ut på havet på morgonen för att fånga sill och makrill. Detta är en upplevelse och om man besöker Lysekil vid en viss tid på året kan man få möjlighet att också fånga en och annan pigghaj. En intressant fisk att dra upp i båten är den ganska fula havskatten. Havskatten har ett mycket speciellt utseende med sin stora mun och sina vassa tänder. Detta är dock en fisk som är mycket delikat att anrätta. Det är en helt otrolig upplevelse att styra in till land med sin fångst av sill, torsk, makrill, pigghaj eller havskatt.

Intressant är det också för de yngsta medlemmarna att få besöka Kolmården i Norrköping. Här får man äntligen träffa sina kära vänner Bamse, Lille Skutt och Skalman. Barnen får vandra omkring i Trollskogen och se hur dessa kompisar bor och hur de lever. Hur härligt är det inte att få möjlighet att krama Bamse och leka med Lille Skutt! I Kolmården kan man också sätta sig i en Jeep och åka ut på safari.

Borås är en stad som verkligen är intressant. Borås är "knallarnas" stad. Knallarna vandrade vida omkring och sålde sin egentillverkade hemslöjd i trakterna kring Borås och övriga västergötland. Dessa knallar var mycket driftiga affärsmän och de gamla kungarna hade fullt sjå att försöka få in skatter och avgifter från knallarnas verksamhet. Knallarna fick i ultimatum att antingen flytta in i en redan befintlig stad eller bygga en egen. Detta för att all handel skulle utgå från en stad. Knallarna bestämde sig för att bygga en egen stad som kom att kallas Borås. Nu betalade man skatt i staden för sina produkter innan man gav sig ut på vandring för att sälja. Idag finns ett alldeles eget "Knalleland" i Borås. Detta är ett enormt område där allt vad man önskar finns att shoppa. Naturligtvis finns här mängder av kläder och textilier. Det är det som är den stora industrin i Borås. Men, här finns också mycket mer att shoppa. Här finns hemelektronik, skor, livsmedel, smycken, klockor och mycket mer. Knalleland är ett gigantiskt område och strax intill finns Borås Djurpark som i sig är ett underbart utflyktsmål. Borås djurpark har mer än 40 hektar till sitt förfogande och här kan man se djur ströva omkring fritt på "Savannen".

"Turning Torso" i Malmö är verkligen en intressant byggnad. Turning Torso är en hyresfastighet lite utöver det vanliga och den har också blivit världsberömd. Denna fantastiska byggnad skruvar sig hela 190 meter upp i luften och den är en mycket eftertraktad byggnad att bosätta sig i. Bostadshuset är konstruerat av Santiago Calatrava och är en vidareutveckling av hans skulptur "Twisting Torso".


Copyright © AM Sökmotorkonsult, Kontakt