Fantastiska fakta


Fakta är inte ett ord som låter speciellt stimulerande, men om det är fantastiska fakta man talar om blir det genast mycket mer intressant. Nästan alla våra svenska städer eller turistorter har någon intressant fakta att bjuda på.

Intressanta fakta att notera kan vara vilka kända personer som kommer från vissa svenska städer. Här kan till exempel nämnas att författaren Henning Mankell och den duktiga idrottskvinnan Carolina Klüft är födda i Borås. Gustav Fröding är född i Alsters Herrgård en liten bit utanför Karlstad och han tillhör de stora författarna i Värmland. Per-Olov Enqvist är född i Hjoggböle en liten bit utanför Skellefteå och många av oss har sett filmatiseringen av hans berömda roman Pelle Erövraren.

I Gävle skapas varje år en mycket stor halmbock till glädje för Gävleborna. Denna bock har några år noterats i Guiness rekordbok som den största bocken i Världen. Tyvärr har den också nästan alla år brunnit ned eller på annat vis demolerats.

På Liseberg i Göteborg finns den största berg- och dalbanan byggd i trä av alla sådana åkattraktioner i norden. Denna bana heter Balder och när man åker i denna gäller det verkligen att försöka hålla magen kvar på sin plats och att inte få hjärtat att fara upp i halsgropen.

I parken vid det vackra slottet Sofiero finns mer än tiotusen buskar av arten Rhododendron. När alla dessa blommar är det som att gå i ett hav av blommor och man skall försöka se till att besöka Sofiero under den tid då dessa blommor står i sin största prakt. Slottet Sofiero ligger utanför Helsingborg och det är hela 15 hektar stort. Det betyder att man måste avsätta förhållandevis mycket tid om man vill se hela parken.

Den mycket långa Ölandsbron var länge Europas längsta bro, men på senare år har några andra broar byggts som är längre. Ölandsbron består av så mycket som 155 spann och man har haft stora problem med konstruktionen. Vid ett flertal tillfällen under åren har man varit tvungen att genomföra omfattande reparationer.

I den lilla byn Jukkasjärvi, en liten bit utanför Kiruna, finns Sveriges enda rymdstation. Denna station heter Esrange och med lite tur kommer man att härifrån kunna följa med en rymdfärja upp i rymden. Detta kommer garanterat att bli den ultimata charterresan.

Turning Torso i Malmö är ett hyreshus som innehåller nästan 150 lägenheter. Det speciella med denna byggnad är att den snurrar sig upp i höjden. Turning Torso är nära 200 meter högt och man kan förstå att det var komplicerat att bygga detta hyreshus.

Den första riktigt stora strejken bland arbetare i Sverige utbröt i Sundsvall år 1879. Denna strejk kom att gå under benämningen “Sundsvallsstrejken” och under en period strejkade så många som fem tusen arbetare mot de stora lönesänkningarna på sågverken.

“Skrapan” i Västerås är Sveriges femte högsta skyskrapa. Den reser sig mer än 80 meter upp i luften och här kan man besöka en bar på tjugofemte våningen. Det känns spännande att sitta med sin drink så högt över marken och utsikten är spektakulär. Denna bar är den högst belägna cocktailbaren i Sverige.


Copyright © AM Sökmotorkonsult, Kontakt