Borås


Klicka här för att boka hotell i Borås: Hotell Borås

Borås är knallarnas stad och hela Västergötland var på 1500-talet knallarnas marknad. Dessa driftiga affärsmän vandrade vida omkring och sålde sina varor. För det mesta handlade det om hantverk tillverkade av trä eller smide. Knallarna hade ett eget språk kallat Månsing och genom detta språk kunde de kommunicera med varandra utan att andra människor förstod var de sade. Det var deras eget hemliga språk och det härstammade till viss del från romani. Idag finns många av orden i Månsing kvar och vi använder dem ibland dagligen. Ett sådant ord är ordet fika som inte känns ovanligt alls för oss.

Knalleland

Det faller sig ju naturligt att Borås byggt upp ett Knalleland. Man kan tro att det här enbart handlar om att shoppa kläder, som ju är Borås stora industriella produkt. Så är dock inte alls fallet. Visst finns det mängder av klädaffärer och textiler i övrigt bland de nästan hundratalet butiker som finns i Knalleland. Här finns också mycket övrigt att handla såsom dagligvaror, radioapparater och skor för att nämna något.

Området Knalleland är enormt och kan närmast jämföras med en stad i staden Borås. Här finns massor att göra och ett smart drag är att en campingplats har anlagts i direkt anslutning till Knalleland. Här kan man campa i veckor och hela tiden hitta nya saker att se och nya aktiviteter att pröva på i Knalleland utan att tröttna på utbudet.

I Knalleland finns ett museum med utställning av alster av bland annat den store nutidskonstnären Andy Warhol. Här finns också tennisbanor för den som tycker att det är skönt att få motionera lite under semestern. Om man är mycket förtjust i att röra sig och hoppa och klänga kan man titta in i äventyrsparken Upzone. Här finns de ultimata klätterattraktionerna för den som vill uppleva äventyr. Här slänger man sig uppe i trädkronorna och klättrar och klänger på mycket hög höjd.

I anslutning till Knalleland finns Borås Djurpark. Denna djurpark var tidigt en föregångare för hur en djurpark skall utformas. Idén om att djur skall kunna ströva omkring och leva naturliga liv i Savannen kommer från Borås djurpark. Senare har även andra djurparker tagit efter idén. Parken är hela 40 hektar stor och här kan man lätt spendera en hel dag. I parken finns sådana djur som giraffer, noshörningar och apor för att nämna några. Borås djurpark jobbar mycket aktivt för att bevara djur och natur i världen. Det är inte bara parkens egna djur man månar om utan arbetet går mycket ut på bevarande av djur även utanför parken och i andra världsdelar. Som ett led i detta arbete erbjuds besökare att bli fadder till något av djuren i parken. Behållningen av detta går helt till det fortsatta bevarandearbetet.
Copyright © AM Sökmotorkonsult, Kontakt